Programy

2017R.

Ze środków Województwa Kujawsko-Pomorskiego realizujemy następujące programy:

WARSZTATY Z RADZENIA SOBIE Z EMOCJAMI

TRENING ZASTĘPOWANIA AGRESJI (ART)

ART jest programem skierowanym do osób mających trudności w obszarze umiejętności społecznych oraz w kontrolowaniu złości, a co za tym idzie, trudności w relacjach z innymi ludźmi, także swoimi dziećmi.

Bazuje na nabywaniu przez uczestnika podstawowych umiejętności pro społecznych, radzenia sobie z trudnymi emocjami, a także prowadzi do stopniowego wzrostu umiejętności komunikacyjnych.

ART zaliczany jest do grupy metod poznawczo-behawioralnych, polegających na tym, że dokonując poznawczej analizy sytuacji, w której się znajdował lub znajduje uczestnik treningu, oraz wykorzystując umiejętności modelowania i system pozytywnych wzmocnień, dokonuje zmiany w swoim zachowaniu.
ART cieszy się wysoką skutecznością.

Program składał się z trzech komponentów:
1. Trening umiejętności społecznych (TUS)
2. Trening kontroli złości (TKZ)
3. Wnioskowanie moralne (WM)

Trening przeznaczony był dla grupy 8 osób, trwał 10 tygodni po 3 godziny tygodniowo. Sesje odbywały się 2 razy w tygodniu wg harmonogramu:
TUS – 1h/ tygodniowo
TKZ+ WM – 2h/tygodniowo

Trening prowadzili:
Agnieszka Bukowiecka – psycholog, mediator, trener grupowy Treningu Zastępowania Agresji
Emilia Tkaczyk – psychoterapeuta, mediator, trener grupowy Treningu Zastępowania Agresji

Przed warsztatami zostały rozdane także ulotki promujące warsztaty.

"Przygoda z tenisem"

Program był dedykowany dla 10- osobowej grupy dzieci w wieku 12-13 lat, które uzyskały dobre wyniki w nauce. Został przeprowadzony w okresie od 1 do 6 sierpnia b.r. na kortach tenisowych w miejscowości Lubicz.

Wdrożone działanie przyniosło zakładane wcześniej rezultaty. Poprzez udział w programie dzieci opanowały zasady oraz zdobyły umiejętności niezbędne do gry w tenisa ziemnego. Dzięki uczestnictwu w tym przedsięwzięciu dzieci miały możliwość aktywnego i konstruktywnego spędzania czasu wolnego. Udział w zajęciach sportowych stanowił nagrodę dla dzieci, które otrzymały wysokie oceny na świadectwie szkolnym, co przyczyniło się do zwiększenia ich motywacji do nauki.

FOTORELACJA

Daria

Nikola

Natalia

Przerwa na odpoczynek i posiłek,
by nabrać sił do dalszej gry.

Martyna

"Toruń i okolice widziane oczami małego fotoreportera" - kontynuacja programu "Mali artyści"

Celem programu jest rozwinięcie kreatywności i potrzeby twórczego spędzania wolnego czasu grupy 15 dzieci w wieku 6-13 lat uczęszających do świetlicy "Dzieciom Starówki" przy ul. Jeczmiennej 10.

W ramach zajęć odbędzie się wycieczka na Barbarkę, do ZOO w Płocku, Fundacji Piękniejszego świata w Skłudzewie.

www.kujawsko-pomorskie.pl

PODSUMOWANIE PROGRAMU "TORUŃ I OKOLICE WIDZIANE OCZAMI MAŁEGO FOTOREPORTERA"

Zakończyliśmy realizację projektu dotyczącego świata fotografii. W czasie trwania programu zostały przeprowadzone zajęcia fotograficzne (teoretyczne i praktyczne). W ramach projektu zorganizowane zostały wycieczki, podczas, których dzieci miały możliwość doskonalić umiejętność fotografowania fauny, flory i miejskich zabytków.

Na zakończenie programu przeprowadzono konkurs na najlepsze fotografie. Za pomocą głosowania wyróżniono pięć prac, które stanowią wystawę twórczości naszych podopiecznych.

WYCIECZKA DO ZOO W PŁOCKU

26 sierpnia dzieci ze świetlicy "Dzieciom Starówki" uczestniczyły
w wycieczce do ZOO w Płocku.
Nasi podopieczni mieli możliwość obejrzenia oraz uzyskania informacji
na temat zwięrząt zamieszkujących płockie zoo.

Wykorzystując własne aparaty fotograficzne dzieci robiły zdjęcia wybranym przez siebie zwierzętom.

Podczas wycieczki dzieci mogły nawiązać bezpośredni kontakt z poszczególnymi zwięrzętami.

WYCIECZKA DO SKŁUDZEWA

W ramach programu "Toruń i okolice widziane oczami małego fotoreportera" 29 lipca zrealizowana została wycieczka
do Fundacji Piękniejszego Świata
w Skłudzewie.

Dzieci rozpoczęły dzień od gimnastyki
i pysznych kanapek z domową konfiturą.

Po śniadaniu dzieci uczestniczyły
w zajęciach dotyczących nauki rysunku. Pani Weronika uczyła naszych podopiecznych szkicowania pejzaży. Dzieci nie tylko rysowały pejzaże, ale również uwieczniały na zdjęciach piękno otaczającej je przyrody.

Później odbywały się zajęcia dotyczące nauki malowania na szkle.

ZAJĘCIA FOTOGRAFICZNE

Przy kolejnych zajęciach fotograficznych dzieci miały okazję kolejny raz poznać tajniki robienia ciekawych ujęć przy użyciu aparatów fotograficznych.

Zajęcia Fotograficzne prowadzonę przez Panią Paulinę oraz Esperanze. Było trochę teorii ale również wiele praktycznych zajęć.

Kolejne zajęcia fotograficznę gdzie tym razem poza teorią wybraliśmy się w plener by tam uwiecznić krajobraz na zdjęciach.